-
Receptet är beräknat till 6 – 8 personer
1 ½ kg högrev, 2 x 2 cm tärningar alt maminha
2 msk olja
2 st gula lökar, hackade
1 msk ungerskt paprikapulver
2 klyftor vitlök, hackade
1 tsk kumminfrön
1 st lagerblad
2 st morötter, tärnade
1 st palsternacka, tärnad
2 stjälk selleri, tärnade
3 st potatisar, skalade och skivade
2 st tomater, skalade och tärnade
2 st gröna paprikor, skivade
salt
peppar
vattentips!
- I tryckkokare: 30 minuter i första steget och sen 20-30 minuter till utan lock tillsammans med grönsakerna.
- Späd med mer vatten så får ni en soppa.Hetta upp olja i en gryta och svetta löken gyllenbrun. Tillsätt paprikapulver och låt det fräsa en stund med löken under omrörning. Lägg i köttärningarna och sautera tills de får en brun ton.
Tillsätt vitlök, kummin, lagerblad, salt och peppar, täck med vatten och låt sedan sjuda under lock i ca 1 ½ timme. Lyft på locket och lägg i morot, palsternacka, selleri och potatis, tillsätt mer vatten om det behövs samt lite extra salt. Sjud vidare under lock i ytterligare 1 timme.
När kött känns nästan klart, lägg i tomattärningar och paprikastrimlor, sjud ytterligare i några minuter och smaka av med salt och peppar.
-
Viña Albali Gran Reserva
750ml. 13%
Systembolaget art nr: 2788
C:a pris 80:- -
Vinrekommendation
En mycket smakrik och kraftig anrättning med riktigt köttig struktur och viss syra som kräver kraft i vinet. Här är ett ekfatslagrat rött vin att föredra med påtagliga tanniner samt lång eftersmak. En kryddig Tempranillo blir en bra matchning, eller varför inte en Tysk veteöl?
-
Receptet är beräknat till 6 – 8 personer
1 bit maminha, 5 x 2 cm bitar (ca 1 ½ kg/st) alt picanha
olja att steka i
1 st gul lök, grovtärnad
3 klyftor vitlök, krossade
5 cm ingefära, krossad
2 st stjärnanis
2 st torkade pomeransskal
3-5 chilifrukter, beroende på önskad styrka
3 tsk farinsocker
2 dl soja
2 msk sherry el kinesiskt matlagningsvin
5 dl kokande vatten
salt
peppar
½ kg grovtärnade grönsaker: morötter och majrova
tips!
- God gryta som kan vara en soppa.
- Späd buljongen och servera med nudlar.Kinesisk rödkokt gryta -Hong shau roe
Maminha Köttet är melerat och har en ganska grov struktur men med fettkappan kvar får den en fantastisk saftighet och smak. Kan tillagas som stek i ugnen så att fettkappan blir knaprig eller tärnas och användas till mustiga grytor.Hetta upp olja i en gryta och bryn köttbitarna hårt i omgångar.
När köttet är klart, lägg över i en bunke.
Lägg i lök, vitlök, ingefära, stjärnanis, pomeransskal och chilifrukter i grytan.
Bryn allt under omrörning tills löken börjar få färg. Lägg tillbaka köttet i grytan och blanda i farinsocker, soja, sherry och det kokande vattnet. Lägg på locket, sänk värmen och låt sjuda i 1½ - 2 tim. Smaka av och lägg i grönsaker, sjud ytterligare 10-15 min.
Lyft ur ingefära, stjärnanis, pomerans, och chilifrukter.
Servera med ris eller nudlar.
-
Comtes D`Isenbourg Gewurztraminer
750ml. 13%
Systembolaget art nr: 2187
C:a pris 110:- -
Vinrekommendation
Asiatisk mat med syra, sötma och kryddor men även grönsaker och heta tillbehör i en vild mix ställer ofta stora krav på vinet. En spännande och helt rätt kombination till denna rätt blir att välja ett kryddigt vitt vin med balanserad syra och viss restsötma eftersom det kommer möta hettan, ingefäran och pomeransen på ett strålande sätt. Tänk på att kyla vinet ordentligt. Som vanligt när det gäller Asiatisk mat är öl en mycket gångbar dryck, välj då helst en lageröl.
-
Receptet är beräknat till 6 – 8 personer
1 ½ kg rostbiff
200 g rökt sidfläsk, grovtärnat
2 st gula lökar, hackade
200 g champinjoner, halverade
3 msk vetemjöl
3 msk kryddblandning – rub/amerikansk blend
salt
peppar
olivolja
5 dl öl
1 st köttbuljongtärning
tips!
- God att ”riva” isär (se pulled pork) och fräsa på med lite BBQ-sås om det blir något över till dagen efter. Servera till sallad eller i en smörgås.
- Även god att servera som gryta, tärna då köttet som blir kvar och servera med kokt potatis.Amerikansk Pot Roast med smak av öl och bacon
Rostbiff Rostbiffen har en fin struktur och är lättare att få mör än t ex ryggbiffen. Passar utmärkt att steka i skivor eller till finare stekar och serveras med fördel medium rare.Börja med att bryna sidfläsket i en panna så att det får färg.
Lyft ur fläsket men behåll fettet. Stek löken och svampen i fettet och lyft sedan ur och lägg åt sidan.
Blanda mjöl och kryddblandning och rulla rostbiffen i blandningen.
Hetta upp pannan igen, tillsätt lite mer olja om det behövs. Bryn rostbiffen runt om.
Lägg rostbiffen i en gryta och tillsätt det stekta sidfläsket.
Slå på öl och buljong, koka upp under lock och sjud i 3-4 timmar eller tills rostbiffen är mör. Tillsätt lök och svamp och sjud i ytterligare 20 minuter.
Lyft rostbiffen ur grytan och sila buljongen, behåll champinjoner, fläsk och lök. Koka upp buljongen och smaka av med salt och peppar, red vid behov.Lägg i rostbiffen igen med svampblandningen.
Servera med potatis, sallad och den goda buljongen till.
-
Villa Cafaggio Chianti Classico
750ml. 13%
Systembolaget art nr: 22817
C:a pris 150:- -
Marqués de Cáceres Crianza
750ml. 13%
Systembolaget art nr: 2734
C:a pris 95:- -
Vinrekommendation
Med rökt sidfläsk, svamp och öl får du en ovanligt smakrik rostbiff. Vinet bör här vara lite elegantare med bra koncentration, balanserad syra, mjuka ekfatstoner samt fin frukt. Ett för kraftigt vin kommer ta över för mycket. Ett bra vinval blir därför en fruktig Chianti Classico eller en Crianza från Rioja.
-
Receptet är beräknat till 6 – 8 personer
600 g rostas, skuren i kuber alt oxfilé
½ l vatten
½ l rött vin
1 dl kalvfond
1 dl japansk soya
3 st stjärnanis
3 st kanelstänger
9 st kardemummakapslar, krossade
½ msk salt
1 l champinjoner, sköljda
tips!
Thomas enkla såser:
- Blanda en stor bytta creme fraiche/yoghurt el liknande med lite pressad vitlök och smaka av med salt och peppar.
Dela upp i tre skålar. Servera en som den är, blanda i lite ajvar relisch i en och sist lite pesto i den tredje. Vips – 3 såser!
- Om det blir kött över bryn det och lite grönsaker, lägg i buljongen och koka mört så har ni en god soppa/gryta till dagen efter.
Kryddig buljongfondue med dippsåser
Rostas En del av rostbiffen och en av de möraste detaljerna efter oxfilén. Rostas passar alldeles utmärkt till fondue. Fibrerna går lite snett så det är viktigt att alltid skära köttet tvärs över fibrerna.Blanda vatten, vin, kalvfond, soja och salt i en kastrull med kryddorna. Koka upp och låt sedan stå och dra (gärna över natten).
Värm buljongen i fonduegrytan och byt gärna ut kryddorna.
Doppa kött och champinjoner på spett i den heta buljongen i ett par minuter.
Servera tillsammans med goda såser till.
Exempel på såser till fondue
Bearnaise
Rödvinssås
Ajvarsås
-
Viña Albali Crianza
750ml. 13%
Systembolaget art nr: 2706
C:a pris 70:- -
Domaine Lalande Merlot
750ml. 13%
Systembolaget art nr: 22299
C:a pris 70:- -
Vinrekommendation
En smakrik och kryddig buljong är basen. Eftersom köttet och champinjonen doppas rå blir grundlinjen ett lättare rött vin med balanserad syra och utan tuffa tanniner. Till denna rätt sätter såsen hela karaktären och blir avgörande för vinvalet. Går du på alla tre såser som rekommenderas behövs ett lite neutralare vin som passar till alla. Väljer du bara Bearnaise så kan man ta ett vin med lite mer fatkaraktär samt mer stramhet, i det här fallet Domaine Lalande Merlot.
-
Receptet är beräknat till 6 – 8 personer
1 ½-2 kg fransyska, uppbunden alt chuck tender
500 g chorizo – färsk
2 msk olivolja
1 st gul lök, hackad
3 klyftor vitlök, hackade
1 st grön paprika, hackad
2 ½ dl tomatkross
1 dl vatten
8 kvistar oregano
2 st lagerblad
salt
peppar
tips!
- Man kan också skära upp fransyskan och fylla den med chorizo, sen rulla ihop och binda upp med bindgarn.
- Gör gärna en större stek och servera dagen efter, tunnskivad som en rostbiff.Chorizofylld stek på argentinskt vis
Fransyska Perfekt form, struktur och smak för att användas till stek. Hinnorna är relativt tunna och ska sitta kvar för att köttet skall behålla sin saftighet. Köttet är lite melerat av insprängt fett och det kan serveras både rear och well done.Snitta ett kryss genom fransyskan.
Tryck in chorizoköttet i snittet, hela vägen genom köttet.
Hetta upp olja i en panna och bryn fransyskan runt om.
Lägg den sen i en ugnsfast form.
Svetta lök, vitlök och paprika snabbt i pannan några minuter.
Slå sen på tomatkross och vatten, lägg i oregano och lagerblad, krydda med salt och peppar. Koka upp och häll blandningen över köttet.
Täck med aluminiumfolie och sätt in i ugnen i 150° tills köttet fått en innertemperatur på 56-58°, ca 1 ½ timme.
Ta ut formen ur ugnen och låt steken vila i 10 minuter innan den skärs upp, servera med såsen, rostad potatis och lite sallad till. -
Quara Reserva Malbec
750ml. 14%
Systembolaget art nr: 6551
C:a pris 130:- -
Santa Ines Reserva Cabernet/ Carmenère/ Malbec
3000ml. 13,5%
Systembolaget art nr: 6283
C:a pris 200:- -
Vinrekommendation
Vin och mat från samma region är en bra utgångspunkt. Till denna kraftfulla men samtidigt okomplicerade rätt” är en smakrik fyllig Malbec från Quara Malbec Reserva optimal. Vinet är ekfatslagrat och koncentrerat med mörka bär samt en fräsch syra som samspelar med tomaterna, det feta från korven samt Fransyskans grövre köttiga struktur.
-
Receptet är beräknat till 6 – 8 personer
1 chuck tender, ca 1 ½ kg alt fransyska
2 msk olja
½ dl BBQ-rub
3 dl öl
salt
peppar
Tillbehör:
4 port klyftpotatis
4 port cole slaw
4 majskolv
BBQ sås
tips!
- Om det blir något över, skär köttet tunt och använd som smörgåspålägg.
- Går även bra att tärna och ha i pytt, eller varför inte i en pastasås?
- Fungerar kall till bufféer.Lågtempererad BBQ-Chuck tender med tillbehör
Chuck Tender Kallas ibland bogrulle. Köttet har en relativt fin struktur och är något melerat vilket ger en god smak. Hinnorna bör sitta kvar för att köttet skall behålla sin saftighet. Passar utmärkt till stek eller finare grytor.Börja med att gnugga in köttet med olja och sen med BBQ-ruben, ordentligt!!
Låt ligga och dra i en timme, gärna i en plastpåse.
Sätt ugnen på 250°C.
Lägg köttet på gallret, tag en plåt och ställ en ugnsfast form på plåten.
Sätt plåten längs ner i ugnen och sätt sedan in gallret med köttet ovanför, köttet ska vara ovanför den ugnsfasta formen.
Låt köttet stå i 15 minuter, sänk sen värmen till 100°C.
Slå öl i den ugnsfasta formen och låt sen köttet stå i 4-5 timmar, fyll på mer öl om så behövs.
Känn efter så att köttet känns mört.
Ta ut och låt svalna lite innan den skärs upp i tunna skivor.
Servera med de olika tillbehören.
-
Santa Ines Reserva Cabernet/ Carmenère/ Malbec
3000ml. 13,5%
Systembolaget art nr: 6283
C:a pris 200:- -
Vinrekommendation
Här har vi ett smakrikt långkok och tillbehör som är fruktiga och kryddiga samt med en viss sötma och syra. Då passar ett fylligt rött vin perfekt, gärna ett fruktigt vin med balanserade tanniner och viss fruktsötma i avslutningen. Det styr oss in på en Cabernet sauvignon från Chile.
-
Receptet är beräknat till 6 – 8 personer
2-2 ½ kg skinkfransyska alt skinkrostbiff
1 ½ dl ketchup
1 ½ dl äppelcidervinäger
¾ dl amerikansk senap
¾ dl råsocker
2 msk paprikapulver
2 st vitlöksklyftor, krossade
1 st gul lök, finhackad
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar, nymalen
Tillbehör:
fralla
gurka, skivad
inlagd lök, klyftade
jalapenos, skivade
tips!
- Bara spara ev rester och värm på igen! Ha på smörgåsar eller till sallad.
- Gott att göra en snabb köttfärssås på.Pulled pork i bröd med tillbehör
Skinkfransyska Fransyskan på gris är mör och tack vare dess melering även smakrik. Formen gör att den passar utmärkt till stek. Hinnorna bör lämnas kvar för att få en saftig stek som håller ihop utan snörning.Blanda ihop ketchup, vinäger, senap, socker, paprikapulver, vitlök, lök, salt och peppar i en gryta.
Lägg i skinkfransyskan och vänd den i såsen så den täcker hela biten.
Lägg på lock och sätt in i ugnen i 125°C i 4-6 timmar. (alt. gör samma sak i en tryckkokare och tryck i 2-3 timmar)
Ta ut fransyskan och koka ihop såsen till önskad tjocklek, smaka av med salt, peppar och lite mer vinäger och socker.
Riv under tiden ”sönder” fransyskan med hjälp av två gafflar längs fibrerna.
När det är klart, vänd köttet i såsen och servera med tillbehör i varma bröd.
-
Domaine Lalande Merlot
750ml. 13%
Systembolaget art nr: 22299
C:a pris 70:- -
RUA Pinot Noir
750ml. 14%
Systembolaget art nr: 6265
C:a pris 159:- -
Vinrekommendation
Långkok med mycket smaker och en söt syrlig karaktär kräver ett vin med bra koncentration och fruktighet men ändå inte för kraftigt. I och med att rätten skall serveras som en macka eller som sallad kan även en smakrik men frisk öl vara ett bra alternativ. Till denna rätt kan du med rätta välja en lite fylligare Pinot Noir med bra koncentration eller en fruktig och balanserad Merlot.
-
Receptet är beräknat till 6 – 8 personer
1 st skinkrostbiff, ca 1 kg alt skinkfransyska
1 ½ l vatten
5 klyftor vitlök, krossade
½ st lök, grovhackad
1 st purjolök, skivad
1 msk doennjang sojabönspasta (Koreansk) alt misopasta
1 dl vitt vin / sake
Tillbehör:
1 huvud kinakål
salt ½ dl/1 liter vatten
½ st rättika, tunnskivad
3 st vattenkastanjer, tunnskivade
1 st päron, finstrimlade
50 g vattenkrasse
1-2 msk koreanskt chilipulver
2 tsk fisksås
2 klyftor vitlök, grovhackad
½ tsk ingefära, riven
1 tsk honung
1 tsk sesamfrön
½ msk flingsalt
tips!
- Blir det över av denna stek så är den lika god kall som varm.
- Behåll buljongen, tärna i köttet och ev lite nya grönsaker. Smaka av med salt och peppar – god soppa!Kokt koreansk skinkrostbiff, serveras i kinakål med kimchi på rättika
Skinkrostbiff Skinkrostbiffen är en mycket mör och mager detalj som passar utmärkt till wok, grytor, stek eller schnitzlar. Anatomiskt styckad är det en ren och fin detalj som är mycket smakrik och mör.Koka upp vatten med vitlök, lök, purjolök, sojabönspasta och sake.
Lägg i rostbiffen och sjud under lock i 45-60 minuter.
Ta upp rostbiffen ur koklag och låt svalna lite, skiva sen i tunna skivor och servera i kinakål med den inlagda rättikan.
Tillbehör:
Blanda ½ dl salt i 1 liter vatten, lägg i hela huvudet kinakål, låt ligga och dra i 1 timme.
Salta den skivade rättikan och låt stå i 10 min, skölj av.
Blanda sen med övriga ingredienser och låt dra i 30 minuter.
Slå av vattnet från kinakålen och plocka loss bladen och lägg på ett serveringsfat. -
Leth Grüner Veltliner
750ml. 13%
Systembolaget art nr: 4200
C:a pris 75:- -
Vinrekommendation
En riktigt spännande anrättning som kräver lite omtanke kring vinvalet. Kokt kött och syra samt råa grönsaker styr oss in på vitt vin! Ett rött vin blir lite fel här då smakerna blir svåra att fånga upp. Här passar ett friskt vin med hög syra samt bra fruktighet väl in. Eller varför inte en kall lageröl från Japan? Passar bra att serveras även som en förrätt.
-
Receptet är beräknat till 6 – 8 personer
2 kg kalvgrytbitar
3 msk olivolja
2 stjälk selleri, fintärnad
1 st gul lök, finhackad
1 st morot, finhackad
½ l vitt vin
1 brk tomatkross
1 msk rosmarinblad
½ dl bladpersilja, hackad
citronskal från 1 citron
salt
svartpeppar, nymalen
tips!
- Gör gärna denna en dag i förväg. Då smakar den ännu godare.
- Viktigt att ta med citronen på slutet då den kan ge en bitterhet.
- Om ni får över, späd med lite mer vätska och servera som en soppa.Kalvgryta med citron och rosmarin, serveras med en polenta
Kalvgrytbitar Till finare grytor och raguer. Kräver inte så lång tillagning. Utmärkt till neutral basgryta till flera måltider med olika smaksättning och tillbehör. Låt gärna stå någon dag i kylen för att dra till sig smakerna.Bryn grytbitar i panna i omgångar med olivolja och lägg över i en gryta. Hetta upp pannan igen med lite olja och bryn selleri, lök och morot i några minuter.
Slå på vin och låt reducera ner till hälften tillsamman med grönsakerna.
Slå över på köttet och tillsätt tomat och rosmarin, toppa med lite vatten om det behövs.
Koka upp under lock och låt sen sjuda i ca 1-1½ timme eller tills köttet är mört. Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner persilja och citronskal innan grytan serveras.
Servera t ex med polenta och lite parmesan på toppen. -
Canaletto Chardonnay Verdeca
750ml. 13%
Systembolaget art nr: 32436
C:a pris 70:- -
Viña Albali Barrel Aged
3000ml. 13%
Systembolaget art nr: 2427
C:a pris 200:- -
Vinrekommendation
Ett bra exempel på en köttgryta där vitt vin kan serveras men där ett fruktigt, lite lättare rött vin med bra syra också passar utmärkt. Syran från vinet samt fräschören och syran från citronen kräver ett lite friskare vin. I detta fall är ett bra alternativ en lätt ekfatslagrad Chardonnay eller ett balanserat rött vin utan kraftiga tanniner. Dessa viner harmoniserar bra med kalvens ljusa kött.
-
Receptet är beräknat till 6 – 8 personer
1 kg kalvstek, benfri
1 l vatten 2 dl torrt vitt vin 1 st gul lök 1 st morot 1 st lagerblad 1 stjälk selleri 4 st kryddnejlikor 8 korn vitpeppar 1 ½ tsk salt
Sås:
1 burk bra tonfisk, ca 150 g avrunnen
4 st sardellfiléer
2 msk kapris
1 st äggula
1 dl olivolja
2–3 msk citronsaft
svartpeppar
½-1 dl köttbuljong till spädning
tips!
- Bra rätt att förbereda någon dag i förväg.
- Gott på bufféer eller sommarkalas.
Koka upp vatten och vin i en kastrull där köttet ligger lite ”trångt”.
Lägg i köttet och låt koka upp, skumma sen av.
Lägg i skurna grönsaker och kryddor.
Sjud köttet under lock till en innertemperatur på 60°C, cirka 1 timme.
Låt köttet kallna i spadet.
Sås
Lägg alla ingredienser utom buljong i en matberedare, mixa till en slät sås. Späd med kokspad till en trögflytande sås.
Smaka av med citron, svartpeppar och salt.
Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på ett fat.
Toppa med tonfisksås och garnera med citronklyftor.
Servera resten av såsen i en skål bredvid tillsammans med lantbröd och grönsallad.
-
Leth Duett Riesling Veltliner
750ml. 13%
Systembolaget art nr: 4587
C:a pris 70:- -
Viña Albali Crianza
750ml. 13%
Systembolaget art nr: 2706
C:a pris 70:- -
Vinrekommendation
Till denna fräscha rätt med sitt ljusa kött och kalla tonfisksås passar med fördel lättare och mjuka röda viner samt friska och fruktiga vita viner med fräsch syra. Prova gärna att kyla ner det röda vinet till ca 14 grader så blir kombinationen än bättre. I denna rätt blir kalvköttet riktigt mjällt och mört vilket passar vinerna väl.
-
Receptet är beräknat till 4 – 6 personer
1 kg lammstek
4 msk olivolja
4 kvistar rosmarin
4 klyftor vitlök, krossade med skal
flingsalt
svartpeppar
4 msk honung, flytandetips!
- Får ni över av steken är den god att servera kall och tunnskivad till en sallad.
- Går bra att tärna och ha till pytt i panna.
Saltbakad grekisk lammstek med honung och örter
Lammstek En lammstek ska komma från unga djur vilket gör det mört. En stek innehåller bara ca 4 % fett men är trots det mycket smakrikt. Lammkött kan med fördel ätas lite rosa och är gott i sällskap av de flesta örter.Bind upp steken om det behövs.
Gnugga in olja i steken och sen rosmarin, vitlöksklyftor, salt och peppar.
Lägg steken på galler och sätt in i ugnen i 150°C.
Pensla med honung då och då när steken börjar närma sig 50-55°C.
När steken kommit upp till 58-60°C, ta ut den och linda in i smörpapper. Låt steken vila i 10 minuter.
Ta ur steken ur pappret och tranchera den, servera med sallad och aioli. -
Viña Albali Barrel Aged
3000ml. 13%
Systembolaget art nr: 2427
C:a pris 200:- -
Canaletto Montepulciano D'Abruzzo
750ml. 13%
Systembolaget art nr: 2362
C:a pris 70:- -
Vinrekommendation
En typisk rödvinsrätt men här sätter dock salladen och aiolin begränsningar i valet. Vitlökshettan samt bitterheten i salladen gör att ett kraftigt och strävt vin blir väldigt obalanserat. Honung i maten gör att du inte skall välja ett för torrt vin utan ett rött vin med viss fruktsötma. En typisk rätt där tillbehören sätter nivån på vilka viner du skall välja!
-
Receptet är beräknat till 4 – 6 personer
8 st lammrostbiffar, uppbundna
2 klyftor vitlök, krossade
2 st apelsiner, färskpressade + rivet skal från 1
4 msk olivolja
½ dl koriander, hackad
½ dl mynta, hackad
1 tsk spiskummin
½ tsk muskot, riven
1 st gul lök, tunnskivad
2 dl aprikoser
1 dl dadlar, urkärnade och grovhackade
3 dl köttbuljong
salt
peppar
2 msk sesamfrön till garnering
tips!
- Blir det kvar av denna rätt, skär ner lammrostbiffarna i lite mindre bitar och blanda med couscousen som ev. blir över – vips en sallad till dagen efter!
Marockanska taginestekar med aprikoser och apelsin
Lammrostbiff Detaljen är mycket mör, lättlagad och smakrik som allt lammkött. Den är också mager och fri från senor och hinnor. Kan med fördel brynas och sedan helstekas, strimlas och tärnas.Blanda vitlök, apelsinjuice, 2 msk olivolja, koriander, mynta, spiskummin och muskot i en bunke, lägg i lammrostbiffarna och låt dem marinera i några timmar, helst över natten i kyl.
Sila av marinaden och spara den till senare.
Hetta upp botten på ”taginen”(alt en panna/gryta) och bryn löken lätt, lyft ur den och bryn sen lammet runt om.
Lägg tillbaka löken i grytan med köttet, slå på marinad, aprikoser, dadlar, buljong och smaka av med salt och peppar.
Lägg på taginelocket och koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 1-1 ½ timme.
Lyft på locket och känn efter om lammet är mört, annars låt det sjuda lite till.
När köttet känns mört, lyft av locket och koka bort lite av såsen så att den tjocknar.
Smaka av och toppa med sesamfrön, servera med couscous och bröd.
-
Canaletto Nero D'Avola Merlot
750ml. 13%
Systembolaget art nr: 22381
C:a pris 70:- -
Vinrekommendation
Full med fantastiska smaker som kräver en viss omtanke i dryckesvalet. För att alla smaker skall komma till sin rätt så är ett medelfylligt fruktigt rött vin ett bra val. Lamm trivs inte så bra med för kraftiga viner som ackompanjemang. Ett kryddigt och mjukt rött vin från Sicilien eller en smakrik och fruktig svensk Ale blir en spännande kombination med biffarna.