Churrasco – South American Style Barbeque

När det ska grillas i Sydamerika bjuder man hem sina vänner till en churrasco. Eller så samlas man på en churrascaria och sitter i flera timmar och äter av allt det goda som går att beställafrån grillen. Sydamerika har en lång och gedigen tradition när det kommer till att grilla. Man grillar gärna olika sorters kött som sen skärs upp i mindre bitar. Köttet som grillas är ofta melerat, har lite grövre struktur och det är viktigt att köttets egna smakämnen får ta plats. Och det får gärna ta tid att grilla så det finns mycket tid till umgänge också. När du väljer kött med vår churrascosymbol kan du vara säker på att få det bästa grillköttet från Naturkött® och John’s Selection®. I sortimentet hittar du nöt, kalv och lamm med den gemensamma nämnaren att det är det godaste köttet du kan lägga på grillen.  

Mörning av nötkött

Nötkött behöver möras innan det konsumeras. Hur länge beror på i vilken temperatur det förvaras. Vacuum förpackningen används både som transportförpackning och till att ge ge köttet möjlighet att möras.

Europeiskt kött med en total hållbarhet på ca 40 dagar bör förvaras i +2° - + 4°C
För att köttet ska ha uppnått tillfredställande mörhet bör det ligga minst 14 dagar men gärna mer. 21 dagar brukar vara en optimal tid, därefter blir inte köttet mörare men kan självklart spara fram till bäst föredatum om det ligger i rätt temp.

Sydamerikanskt kött med en total hållberhet på 100 – 120 dagar ska förvaras så nära 0°C som möjligt.
Kött från Sydamerika transporteras med båt och ligger i S.K. djupkyllagring -1° - 0°C. När det ankommer Sverige ligger det, innan ankomst till butik, fortsatt i 0° C. Vid ankomst till butik +2° -+4°.

Köttet möras under transporten till Sverige. Det går relativt långsamt eftersom det förvaras så kallt. Köttet är dock färdigt att konsumera när det når butik och vinner INTE på ytterligare lagring.

Ta det med en nypa salt och en blöt knippa med örter

Marinader har inget att hämta på en äkta churrasco. Ett bra kött behöver inte marineras. Hemligheten är att gnida in det med en nypa havssalt innan det ska grillas, vilket lyfter fram köttets egna goda smak. Vill du sätta lite extra smak på köttet knyter du ihop en knippa med örter som du sen blöter och piskar köttet med under grillningen. Goda tillbehör som t ex den argentinska grillsalsan chimichurri, den mexikanska nationalsåsen pico de gallo eller papas con rajas är annars det som fulländar din churrasco.

Grovsalt: Kraftig sälta varför man bör vara försiktig för att inte överdosera.
Grovkornigt havssalt: Tvättat havssalt med mildare sälta. Kan doseras generöst.
Flingsalt: Stora flingor av havssalt. Mildare och inte så hårt raffinerat. Gör det svårare att överdosera.

Tips på örtknippor:
rosmarin eller timjan till lamm och oregano eller persilja till nöt.

Grillmetoder och val av grill

Låt det ta tid när du ska grilla. En riktigt bra glöd tar minst 30 minuter att få till. Glödbädden ska vara grå innan det är dags att lägga på köttet. Och så den där återkommande frågan – grilla med eller utan lock? Svaret är att det viktigaste är att du kan reglera temperaturen, antingen genom att höja eller sänka gallret eller använda lock och luftspjäll. Välj en grill du känner dig bekväm med.

Här är de tre grillmetoder som vi kommer att hänvisa till i våra recept:

Direkt:
Köttet grillas direkt över glöden. För kött som ska grillas högst 10–15 minuter.

Indirekt:
Glöden byggs upp på sidorna av grillen och köttet grillas i mitten med droppskål under för köttets fett. För kött som ska grillas i över 20 minuter.

50/50:
Glöden på en sida och en droppskål för köttets fett på den andra. Köttet ska först brynas ordentligt över glöden och sen grillas klart sakta över droppskålen. För kött som behöver längre tid på sig för att inte bli torrt.

Håll koll på köttets temperatur:
Enda sättet att veta hur köttet ser ut inuti är att använda en grilltermometer. Gärna en digital. Stick in den i köttet innan du börjar grilla för annars rinner köttsaften ut. viktigt! Ta köttet från grillen några grader innan det nått önskad temperatur. Låt köttet vila till sig de sista graderna insvept i folie.

Temperaturer:
Nöt och lamm från 1⁄2 till 11⁄2 kg: rare 54–56°, medium rare 56–58°, medium 58–60°, medium well 60–62°, well done 62–64°.

Skär köttet på rätt sätt

Var noga med att skära tvärs över köttets fibrer annars kan det bli en seg historia. En vass kniv är också mycket viktigt, så att eggen inte glider längs med fibrerna istället för att skära av dem.