FLÄSKFILÉ

,

Fläskfilé är en populär styckningsdel i Sverige. Ordet filé är förknippat med benfritt, magert och mört kött. På fläskfilé stämmer det väl in, och bör tänka på att det magra köttet lätt kan bli torrt. Fläskfilé kan även benämnas innerfilé. Fläskfilé passar perfekt till fondue eller att tillaga som medaljonger. Även gott som lite större bitar på grillspett.

SKINKROSTBIFF

,

Traditionellt säljs skinkans alla detaljer som skinkstek. Bitarna skärs ofta ut med snitt rakt över musklerna, vilket gör att man får kvar oönskade senor, hårda och mörare muskler blandas, liksom feta och magra. Passar bra till wok, grytor, stekar eller schnitzlar.

SKINKFRANSYSKA

,

Fransyskan på gris är mör och tack vare dess melering även smakrik. Hinnorna bör lämnas kvar för att man ska få en saftig stek som håller ihop utan snörning.

Passar utmärkt till stek eller grytor.

KARRÉ

,

Karré har en fin fettmarmorering och fettet ger en god smak. Karrén är mör och smakrik i sig själv och klarar sig därför utmärkt utan marinad. I södra Sverige kallas karré för grishals. Den är god både med och utan ben.

Passar utmärkt att grilla, hel eller i skivor, men är också god att bryna och sedan helsteka i ugn.

KOTLETT

,

Förr kallades kotletten för fläskhare, men begreppet ytterfilé har på senare år börjat tillämpas i mataffärerna. Kotletten såldes förut nästan uteslutande med benet kvar, men idag är det motsatsen. De goda kambenen eller som de ibland kallas Baby Back Ribs kommer från kotlettradsbenen. Passar bra att ugnssteka hel eller grillas eller stekas i skivor som är 10-15 mm.

REVBENSSPJÄLL

,

Revbensspjäll är en styckningsdetalj som Sverige är nästan ensamma om att använda. I Europa används köttet till mager charkråvara och benen som fläskben. I Sverige är tjocka revben en favorit på julbordet, och har under senare år börjat finna sin plats på grillen. Då ofta förkokt för att påskynda grillningen. Bör förkokas och passar lika bra till att grillas i ugnen som på grillen.