KALVINNERFILÉ

,

Filén på kalv benämns oftast inte bara som kalvfilé utan som kalvinnerfilé, troligen för att man också använder begreppet ytterfilé och inte biff som på nötkött. Kalvinnerfilé är en delikatess – den är mycket mör och har en fin struktur. Passar skivad och tillagad som den är eller i skivor och även till fondue.

GRYTBITAR KALV

,

Gryta på kalvkött kräver inte så lång tillagning. Köttet är magert och har inte så mycket smak i sig själv, och grytan vinner på att stå någon dag i kylen för att dra till sig smakerna.

Passar att användas till finare grytor och raguer.

KALVENTRECOTE

,

Till skillnad mot annat kalvkött är kalventrecoten melerad med fett, och är därmed lämplig att grilla. Köttet blir tack vare sin fina struktur och sitt fett väldigt gott och mört. Köttets ljusa färg beror på djurets relativt låga ålder. Passar lika bra att tillaga som ugnsstek eller i tunna eller lite tjockare skivor.

PICANHA / CULOTTE KALV

,

Culotte från kalv är en riktig delikatess och köttet är mycket mört. Kalvkött är magert, och man bör låta fettkappan sitta kvar eftersom den ger köttet smak och saftighet.

Passar bra att grilla eller steka i bit.

KALVSTEK

,

Kalvkött är en riktig delikatess. Köttet är mört tack vare sin fina struktur och behöver generellt inte möras. Vår kalvstek kommer från fransyskan, rostbiffen och bogen. Den är något mera smakrik än det ”vita” kalvköttet tack vare att djuren får äta grovfoder och inte bara dricka mjölk. Kalvkött är magert och bör tillagas försiktigt för att inte bli torrt.

KALVYTTERFILÉ

,

Kalvytterfilé med kappa är smakrik tack vare fettkappan. Ytterfilén är lämplig att grilla eller steka i skivor och att helsteka. Köttet blir tack vare sin fina struktur och sitt fett väldigt gott och mört. Den ljusa färgen beror på djurets relativt låga ålder. Välj en fint melerad och fast köttbit.