Gruppering
ROSTASFILÉ
Naturkött, NÖT
Rostas är en del av rostbiffen. Under senare år har det blivit allt vanligare att de delas upp och säljs var för sig, vilket har inneburit två fantastiskt fina köttstycken. Rostas är en av de möraste detaljerna efter oxfilén. Den kallades tidigare ibland för luffarfilé.
Passar bäst att tillagas i skivor.
PICANHA / CULOTTE
Naturkött, NÖT
En mycket smakrik styckningsdetalj som är en del av ytterlåret/rostbiffskappan. Saluförs i Europa under namnet Culotte, men kallas i Sydamerika för Picanha, och är lika populär där som oxfilén är här. Köttet har lite grövre struktur vilket ger lite tuggmotstånd. Tack vare fettkappan är det ett otroligt smakrikt och saftigt kött. Passar bäst att helstekas, men kan även grillas i skivor.
OXFILÉ
Naturkött, NÖT
Oxfilén är en vilande muskel vilket gör den mycket mör. Köttet är oftast väldigt magert, vilket gör att det i sig själv inte har så mycket smak och med fördel kan kombineras med olika såser och smaksättare. Passar bäst att tillaga hel, till fondue eller att stekas/grillas i 20-30 mm tjocka skivor.
Lär dig putsa en oxfilé del 1 (video)
Lär dig putsa en oxfilé del 2 (video)
BIFF MED KAPPA
Naturkött, NÖT
Biff som har fettkappan kvar är betydligt lättare att lyckas med än en renputsad biff. Smaken sitter i fettet och det ska sitta kvar under hela tillagningen.
Passar bäst att grilla eller steka i skivor med valfri tjocklek.
ROSTBIFF
Naturkött, NÖT
Rostbiffen är mycket underskattad i Sverige, kanske beroende på att den tidigare styckades så att mycket senor varit kvar. Putsningen har dock förbättrats i omgångar de senaste 20 åren, vilket gett en rejäl höjning av kvaliteten. Passar utmärkt att steka i skivor eller till finare stekar, och serveras med fördel medium rare.
LAMMROSTBIFF
LAMM, Naturkött
Ett otroligt mört och smakrikt kött som kommer från främre delen av lammsteken. Lammrostbiff är en relativt ny detalj i skandinavisk handel. Detaljen är som allt lammkött mycket mör, lättlagad och smakrik. Passar till att brynas och sedan helstekas, grillas, skivas, strimlas eller tärnas.
LAMMSTEK
LAMM, Naturkött
Du har säkert hört uttrycket att lamm smakar kofta. Det kommer från att man tidigare använde större och fetare lamm som nästan vuxit upp till får. En lammstek ska komma från unga djur, det gör att det är mört. Att den goda smaken sitter i fettet stämmer inte på lammkött eftersom det är magert. Lammstek kan med fördel ätas lite medium eller medium rare.
LAMMYTTERFILÉ
LAMM, Naturkött
Lammytterfilé är ett mört och mycket gott kött. Det är magert och bör därför tillagas med försiktighet så att det inte blir torrt. Köttet kommer från ryggen.
Passar att grillas eller stekas till medium eller medium rare.