mamma_barn
transport
KOTLETT
Ta fram köttet i god tid så det inte är kylskåpskallt. Torka av eventuell vätska.

Kött i panna eller på grill
Skiva köttet i 1 ½ -2½ cm tjocka skivor. Lägg köttet i het panna och stek 3-4 minuter på var sida.

Hel bit i ugn
Om möjligt tillaga köttet i låg temperatur. Det gör att köttet behåller mer vätska och blir saftigare.
Ugnstemperatur: 125° C, vid varmluftsugn 100° C
Well done: 72° C

Ta ut köttet, låt köttet vila i aluminiumfolie eller smörpapper ca 20 minuter. Då hinner köttet stanna och vätskan stannar kvar i köttet vid skivning.

Grillmetoder och val av grill
Låt det ta tid när du ska grilla. En riktigt bra glöd tar minst 30 minuter att få till. Glödbädden ska vara grå innan det är dags att lägga på köttet. Och så den där återkommande frågan – grilla med eller utan lock? Svaret är att det viktigaste är att du kan reglera temperaturen, antingen genom att höja eller sänka gallret eller använda lock och luftspjäll. Välj en grill du känner dig bekväm med.

  • Direkt Köttet grillas direkt över glöden. För kött som ska grillas högst 10–15 minuter.
  • Indirekt Glöden byggs upp på sidorna av grillen och köttet grillas i mitten med droppskål under för köttets fett. För kött som ska grillas i över 20 minuter.
  • 50/50 Glöden på en sida och en droppskål för köttets fett på den andra. Köttet ska först brynas ordentligt över glöden och sen grillas klart sakta över droppskålen. För kött som behöver längre tid på sig för att inte bli torrt.

Håll koll på köttets temperatur
Enda sättet att veta hur köttet ser ut inuti är att använda en grilltermometer. Gärna en digital. Stick in den i köttet innan du börjar grilla för annars rinner köttsaften ut. viktigt! Ta köttet från grillen några grader innan det nått önskad temperatur. Låt köttet vila till sig de sista graderna insvept i folie.

Skär köttet på rätt sätt
Var noga med att skära tvärs över köttets fibrer annars kan det bli en seg historia. En vass kniv är också mycket viktigt, så att eggen inte glider längs med fibrerna istället för att skära av dem.