mamma_barn
transport
REVBENSSPJÄLL
Ta fram köttet i god tid så det inte är kylskåpskallt. Torka av eventuell vätska.

Kött i ugnen eller på grill
För bästa resultat rekommenderar vi att revbenen förkokas i lättsaltat vatten ca 1 timme. Därefter kan de grillas 3-4 minuter /sida, eller efterstekas i ugn på hög temperatur ca 15 minuter eller tills de fått önskad färg.

Well done: 72° C

Grillmetoder och val av grill
Låt det ta tid när du ska grilla. En riktigt bra glöd tar minst 30 minuter att få till. Glödbädden ska vara grå innan det är dags att lägga på köttet. Och så den där återkommande frågan – grilla med eller utan lock? Svaret är att det viktigaste är att du kan reglera temperaturen, antingen genom att höja eller sänka gallret eller använda lock och luftspjäll. Välj en grill du känner dig bekväm med.

  • Direkt Köttet grillas direkt över glöden. För kött som ska grillas högst 10–15 minuter.
  • Indirekt Glöden byggs upp på sidorna av grillen och köttet grillas i mitten med droppskål under för köttets fett. För kött som ska grillas i över 20 minuter.
  • 50/50 Glöden på en sida och en droppskål för köttets fett på den andra. Köttet ska först brynas ordentligt över glöden och sen grillas klart sakta över droppskålen. För kött som behöver längre tid på sig för att inte bli torrt.

Håll koll på köttets temperatur
Enda sättet att veta hur köttet ser ut inuti är att använda en grilltermometer. Gärna en digital. Stick in den i köttet innan du börjar grilla för annars rinner köttsaften ut. viktigt! Ta köttet från grillen några grader innan det nått önskad temperatur. Låt köttet vila till sig de sista graderna insvept i folie.

Skär köttet på rätt sätt
Var noga med att skära tvärs över köttets fibrer annars kan det bli en seg historia. En vass kniv är också mycket viktigt, så att eggen inte glider längs med fibrerna istället för att skära av dem.