Rostas

ROSTASFILÉ

,

Rostas är en del av rostbiffen. Under senare år har det blivit allt vanligare att de delas upp och säljs var för sig, vilket har inneburit två fantastiskt fina köttstycken. Rostas är en av de möraste detaljerna efter oxfilén. Den kallades tidigare ibland för luffarfilé.

Passar bäst att tillagas i skivor.

Picanha_culotte_not-film

PICANHA / CULOTTE

,

En mycket smakrik styckningsdetalj som är en del av ytterlåret/rostbiffskappan. Saluförs i Europa under namnet Culotte, men kallas i Sydamerika för Picanha, och är lika populär där som oxfilén är här. Köttet har lite grövre struktur vilket ger lite tuggmotstånd. Tack vare fettkappan är det ett otroligt smakrikt och saftigt kött. Passar bäst att helstekas, men kan även grillas i skivor.

Oxfile

OXFILÉ

,

Oxfilén är en vilande muskel vilket gör den mycket mör. Köttet är oftast väldigt magert, vilket gör att det i sig själv inte har så mycket smak och med fördel kan kombineras med olika såser och smaksättare. Passar bäst att tillaga hel, till fondue eller att stekas/grillas i 20-30 mm tjocka skivor.
Lär dig putsa en oxfilé del 1 (video)
Lär dig putsa en oxfilé del 2 (video)

Entrecote

ENTRECÔTE

,

Mångas favorit bland de ädla nötköttsdetaljerna. Tack vare fin struktur och det insprängda fettet är det smakrikt och saftigt. Sitter på framdelens ryggparti.

Passar att grilla i hel bit men blir också bra i skivor.

Biff_med_kappa

BIFF MED KAPPA

,

Biff som har fettkappan kvar är betydligt lättare att lyckas med än en renputsad biff. Smaken sitter i fettet och det ska sitta kvar under hela tillagningen.

Passar bäst att grilla eller steka i skivor med valfri tjocklek.

Rostbiff_not

ROSTBIFF

,

Rostbiffen är mycket underskattad i Sverige, kanske beroende på att den tidigare styckades så att mycket senor varit kvar. Putsningen har dock förbättrats i omgångar de senaste 20 åren, vilket gett en rejäl höjning av kvaliteten. Passar utmärkt att steka i skivor eller till finare stekar, och serveras med fördel medium rare.

Lammrostbiff

LAMMROSTBIFF

,

Ett otroligt mört och smakrikt kött som kommer från främre delen av lammsteken. Lammrostbiff är en relativt ny detalj i skandinavisk handel. Detaljen är som allt lammkött mycket mör, lättlagad och smakrik. Passar till att brynas och sedan helstekas, grillas, skivas, strimlas eller tärnas.

Lammstek

LAMMSTEK

,

Du har säkert hört uttrycket att lamm smakar kofta. Det kommer från att man tidigare använde större och fetare lamm som nästan vuxit upp till får. En lammstek ska komma från unga djur, det gör att det är mört. Att den goda smaken sitter i fettet stämmer inte på lammkött eftersom det är magert. Lammstek kan med fördel ätas lite medium eller medium rare.

Lammytterfile

LAMMYTTERFILÉ

,

Lammytterfilé är ett mört och mycket gott kött. Det är magert och bör därför tillagas med försiktighet så att det inte blir torrt. Köttet kommer från ryggen.

Passar att grillas eller stekas till medium eller medium rare.

Lammracks-film

LAMMRACKS

,

Saftig, smakrik och dekorativ. Köttet kommer från ryggen och är egentligen lammytterfilén med benen kvar.

Passar utmärkt på grillen.