Vegokött och näringsämnen
På den senaste tiden har man från flera håll lyft vegoköttens näringsinnehåll. Generellt så har en kost med stor andel vegetabiliska livsmedel såsom rotfrukter, baljväxter, frukt och grönsaker fördelar både för hälsan och för klimatet. De vegetariska alternativen till kött, så kallade texturerade växtproteiner, har ökat mycket under de senaste åren, men, nu har man börjat granska näringsinnehållet i dessa processade produkter. Till exempel har man gjort en studie på Chalmers där man analyserat 44 olika köttsubstitut. Något man såg var att kroppens upptag av de viktiga näringsämnena järn och zink från dessa produkter generellt sett var lågt.
Vid tillverkningen av texturerade växtproteiner utvinner man proteiner ur växtmaterialet, och då ansamlas även järn och zink. Detta gör att man på innehållsförteckningen kan deklarera ett högt innehåll av mineralerna, men i själva verket kan en stor del av dem inte användas av kroppen. Detta beror på att många vegokött också innehåller höga halter fytat, ett salt som hindrar upptaget av järn och zink.
Det här utgör ett problem, särskilt eftersom järnbrist är utbrett hos kvinnor som dessutom är den grupp där flest äter en växtbaserad kost. Denna grupp är också de som äter minst rött kött, som är den viktigaste källan till den typen av järn som lätt kan tas upp i vår kropp.
Man kan se det som att en balanserad och hållbar kost inte måste utesluta kött, utan att en viss mängd kött behövs för att skapa hälsomässig hållbarhet. Dock är växtbaserat en viktig del i en hållbar livsmedelsproduktion, där man alltså ser stor utvecklingspotential för vegokötten.
Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, har sett detta behov av forskning och utveckling och har nyligen startat ett projekt där man ska ta fram växtbaserade produkter med bättre näringsinnehåll som lättare kan tas upp av kroppen.
Läs mer om studien från Chalmers här: Brist på viktiga näringsämnen i butikernas vegokött | Chalmers
och om Vinnova-projektet här: Nytt projekt ska göra vego lika näringsrikt som kött – Livsmedel i fokus