Australiens köttproduktion en framgång när det gäller att minska klimatpåverkan

Den australienska nöt- lammköttssektorn har satt ett extremt ambitiöst mål om att man skall vara koldioxidneutrala redan år 2030. Detta innebär att sektorn inte skall bidra med några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Målet kan förefalla orealistisk om man inte vet att man sedan 2005 har minskat nettoutsläppen av växthusgaser med 64,8%. Andelen av den totala klimatpåverkan från köttproduktionen har minskar från 22% 2005 till 10,3% 2020.

Delmålet är att minska utsläppen med ytterligare 5 procentenheter fram till 2025. De åtgärder som gett resultat är att kombinera träd och betesmark för att binda kol men också öka produktiviteten genom att ge skugga och skydd till djuren. Man har också kunna minska antalet får med bibehållen produktion genom förbättrad produktivitet.

För att nå koldioxidneutralitet fram till 2030 kommer man att satsa på:

  • Fodertillsatser som minskar metanutsläppen
  • Avel för att få fram djur som ger mindre metanutsläpp
  • Högavkastande gräsblandningar
  • Öka inlagringen av kol i mark och i träd
  • Införa en koldioxidredovisning som möjliggör en uppföljning

Resultaten från Australien är ett bra exempel på att det finns möjlighet att hitta en hållbar modell för att producera kött i framtiden.